NYHETER

standard

Kulturnytt i P1 rapporterar om de stoppade filmerna i Kina

28.11.2019

Två svenska filmer har inom loppet av två dagar stoppats från att visas i Kina.

Två svenska filmer har inom loppet av två dagar stoppats från att visas i Kina. Den planerade visningen av den svensk-danska dokumentären “Fallet Hammarskjöld” på en filmfestival igår ställdes in, och nu rapporterar Expressen att Nisti Sterks film “Blott Sverige svenska komedienner har” också stoppats av de kinesiska myndigheterna.

Sterk säger till tidningen att hon fått veta att skälet är de ansträngda relationerna mellan Kina och Sverige efter att kulturminister Amanda Lind närvarade vid prisutdelningen av Tucholskypriset till den fängslade svensk-kinesiske Gui Minhai. Något som fick Kinas ambassadör i Sverige att rikta hot om “konsekvenser” mot Sverige.

https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=478&grupp=12933&artikel=7352911

standard

Kulturnyheterna rapporterar om de stoppade filmerna

28.11.2019

Nisti Stêrk har gjort filmen ”Blott Sverige svenska komedienner har”, och blev inbjuden till en filmfestival för kvinnliga filmskapare. Men väl på plats i Kina stoppades tre av hennes inplanerade visningar och samtal.
– Allt som hette nåt med ”Sweden” fick bara elimineras, säger hon till Kulturnyheterna.

I går kunde Kulturnyheterna rapportera att dokumentären Fallet Hammarskjöld inte får visas på festivalen Hainan island festival i kinesiska Sanya.

Anledningen tros vara att kulturminister Amanda Lind (MP) tidigare i november delade ut svenska PEN:s Tucholskypris till den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Kinesiska ambassaden hotade då med ”konsekvenser”.

Nu berättar filmskaparen Nisti Stêrk att även hennes film, ”Blott Sverige svenska komedienner har”, stoppats från att visas i Kina, något Expressen var först med att rapportera.

Affischen ändrad och festivalen borta

Stêrk åkte till Peking för en vecka sedan för att delta i filmfestivalen Chinese women film festival. Filmvisningar och samtal var inplanerade.

– Första masterclassen gick bra, den var i Peking och vi träffade kvinnliga filmskapare som berättade om hur det var att göra film i Kina, vilket inte är så lätt, det är så mycket regler, säger Nisti Sterk till Kulturnyheterna.

Sen bar det av mot Shenyang där festivalen har en svensk sektion.

– När vi kommer dit så ser vi att affischen swedish comedians är ändrad. Allt som hette nåt med ”Sweden” fick bara elimineras, säger Nisti Stêrk.

”Order från Peking”

En visning kunde genomföras utan problem. Men morgonen därpå knackar en anställd på svenska Kulturrådet på dörren, och meddelar att filmfestivalarrangörer och anställda på det kulturhus där filmen visats förhörts av myndigheter under natten.

– Ordern kom från Peking. Arrangörer och kulturhusarbetare förhördes i timmar, säger Nisti Stêrk.

Sammanlagt tre visningar fick ställas in, ett informellt samtal mellan kvinnliga filmskapare övervakades av polis, och en person som arbetade på en bokhandel där filmen skulle visas fick sin dator beslagtagen, berättar Stêrk.

Hon säger även att myndigheterna hade sagt till arrangörerna att skälet till förhöret var den konflikt som råder mellan Sverige och Kina med anledning av Gui Minhai.

– Det sa arrangören att myndigheterna sagt.

”Står upp för yttrandefrihet”

I ett mail till Kulturnyheterna skriver utrikesdepartementet att de blivit informerade om att två svenska filmer stoppats i Kina och att de nu arbetar med att få fram ytterligare information:

”Som regeringen påtalar i sin skrivelse om arbetet i frågor som rör Kina är kulturutbyte och mellanfolkliga förbindelser med Kina viktiga. Regeringen bejakar sådant utbyte med våra egna värderingar som utgångspunkt. Regeringen kommer alltid stå upp för yttrandefrihet och konstnärlig frihet i kulturutbytet med Kina.”

Kulturrådet och Svenska Filminstitutet har informerats.

https://www.svt.se/kultur/ytterligare-en-film-stoppad-i-kina?mobilmeny=1&fbclid=IwAR2q2HPAZnB0GlBvnbGyZoV8WRBt383ug89QLdwTzzByAPVNPFj2WMJlBoc

standard

Kinesiska myndigheter stoppade festivalens filmvisning

27.11.2019

Kinesiska myndigheter stoppade filmskaparen Nisti Stêrk från att visa sin film ”Blott Sverige svenska komedienner har” i Kina.

Åtgärden ska ha varit en bestraffning för priset till Gui Minhai.

– Jag fick veta att det var på grund av relationerna mellan Kina och Sverige efter det som hände med kulturministerns prisutdelning, säger Nisti Stêrk.

 

https://www.expressen.se/nyheter/svensk-film-stoppad-i-kina-en-bestraffning/

 

standard

Nisti Stêrk utvald till Filminstitutets satsning på kvinnliga manusförfattare!

13.11.2019

Filminstitutet avslöjar de utvalda till satsningen på kvinnliga manusförfattare! 

De utvalda är: Nisti Stêrk, Tove Forsman, Sofie Forsman, Carin Pollak, Therese Bringholm, Dunja Vujović, Petra Revenue, Maria Karlsson och Malin Marmgren. Saknas på bilden gör Nisti Stêrk, Agneta Fagerström Olsson, Cristina Gottfridsson, Sara Heldt och Ida Kjellin

Det är alltså sammanlagt tretton manusförfattare som har pitchat tio projekt med möjlighet att bli långfilm, med en tänkt budget över 30 miljoner kronor. 

Filminstitutets statistik visar att andelen kvinnliga manusförfattare i svensk film bara är 30 procent, och att andelen kvinnor på alla positioner minskar i takt med växande budget. Manussatsningen (som sträcker sig fram till 2021) är en del i att råda bot på detta, för att öka jämställdheten och mångfalden av berättelser.

➡️ Läs mer om satsningen här: bit.ly/Manussatsning20192020

#manussatsning

standard

Nisti Stêrk ledde Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) med framgång

3.07.2019
p_ALMA_Bart-Moeyaert_Prisutdelning-Konserthuset_20190527_081_PRINT

Under måndagskvällen den 27 maj , mottog den belgiske författaren Bart Moeyaert Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne inför ett fullsatt Konserthuset Stockholm. Priset överlämnades av kronprinsessan Victoria. I sitt tacktal betonade Bart Moeyaert vikten av att erbjuda barnen meningsfulla minnen.

− Det är förunderligt hur ord som du lär dig som barn kan etsa sig fast i minnet för alltid. Det visar också hur viktig sex-sju-åttaårsåldern faktiskt är. Det är ett faktum att något då kan etsa sig fast i minnet. Det är ett faktum att vi kan försöka ta chansen att etsa fast något av värde. Och det är ett faktum att det inte nödvändigtvis är den barnanpassade versionen (eller det som vuxna tror är barnanpassat) som är av värde, sa Bart Moeyaert.

Kronprinsessan Victoria överlämnade prisdiplomet som är illustrerat av Karin Cyrén och Maja Zetterberg. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind hyllade pristagaren i sitt tal:

− Det finns lika många barndomar som det finns människor som någonsin har levt. Och om vi inkluderar alla dagdrömmar, alla rädslor och allt önsketänkande så finns det ännu fler barndomar. Bart Moeyaert, du har visat oss så många olika barndomar.

Konferencier för prisutdelningen var skådespelaren Nisti Stêrk. Artisten Jason Diakité läste ett stycke ur Moeyaerts roman Brothers och sju unga statister gestaltade Bart och hans bröder som barn hemma vid köksbordet. Artisten Sarah Klang framförde låtarna MindBlue Bird och nyskrivna Heaven. Kvällens Dj var Choco Canel och trumpetfanfaren framfördes av Johan Lindeborg och John Axelsson.

standard

Nisti är konferencier på Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)

3.07.2019
alma

Humor, allvar och kärlek i Bart Moeyaerts anda
Hej Nisti Stêrk, konferencier för ALMA:s prisutdelning den 27 maj!

Beskriv dig själv med tre ord:
− Glad, målmedveten, ansvarsfull.

Hur känns det att leda prisutdelningen? Vad tänkte du när du fick frågan?
− Jag älskar mitt jobb som konferencier och programledare och har en bred erfarenhet av att leda galor och tv program. Att få leda ALMA:s prisutdelning har länge stått på min önskelista. Så när jag fick frågan ringde jag sambon och sa som Ronja Rövardotter ”Håll för öronen, för nu kommer mitt vårskrik: AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAH” !

Vad kan gästerna förvänta sig av kvällen?
− Humor, allvar och kärlek i Alma-pristagarens anda.

Vad har du fått för intryck av årets pristagare, Bart Moeyaert?
− Jag gillar starkt att Bart Moeyart får oss läsare att tänka och komma på svaren själva. Som Astrid Lindgren kan han roa och beröra utan pedagogiska eller moraliska pekpinnar. Dessutom uppmanar han alla att lägga sociala medier åt sidan och läsa mer. Han är en modig person som vågar säga vad han tycker. Nyligen fick han lärare i Belgien att bli upprörda för att han kritiserade dem för att det är för få barn som läser böcker, att tekniken har tagit över undervisningen. Jag kan inget annat än hålla med om att det en bok ger oss kan ingen surfplatta någonsin ge.

Nämn en bok som betytt mycket för dig som barn eller tonåring, och varför?
− Ronja Rövardotter var en favorit eftersom jag kunde känna igen mig i rövarnas samhörighet, dans och sång och Mattis kärlek till sin dotter. Det påminde om min relation till min farfar. Som liten bodde jag med min farfar och mina mostrar och farbröder i Kurdistan. Farfar var en populär och omtyckt man. Varje gång vi fick besök sa han: ”Nisti, kom och dansa lite för oss, kom och sjung med oss”. Istället för Skalle-Per hade vi gammelmormor Sakine som hade förstoppning och farfar sa ibland ”Nisti, kom och imitera gammelmormor!”. Så jag härmade henne genom att sätta mig ner på huk, låtsas krysta och blåsa upp kinderna så att jag blev illröd och sa sen: ”Plopp, åh, vad skönt”. Detta fick alla i byn att vrida sig av skratt.
Läs mer här

standard

Nisti Stêrk gör regidebut med film om kvinnor och komedi i Sverige

9.03.2019
SENASTE BILDEN

Blott  Sverige svenska komedienner har
-resa genom Sveriges kvinnliga komikers historia

Idè & Manus: Nisti Stêrk
Regi : Nisti Stêrk
Längd: 58 minuter
Producent: Nisti Stêrk
Redaktör/Wingman: Henrik Von Sydow
Klippare: Kaveh Akaber
Foto:Iga Mikler

Följ med komikern Nisti Stêrk på en resa genom den svenska komediennens historia, hela vägen fram till idag. Från Julia Cæsar till Clara Henry, från Hjördis Pettersson till Gina Dirawi.

Vilka tematiska gränser har sprängts under årens lopp? Vilket sceniskt och medialt utrymme har kvinnorna haft och har? På scen, inom stand-up, på film och tv? Är man tvungen att vara vulgär och svära som en man idag? Kunde kvinnor skämta om samma saker som män, och hur är det idag? Vilka förebilder har dagens komedienner lutat sig mot för att våga ta klivet att ställa sig på en scen för att få folk att skratta?

Tillsammans med några av Sveriges främsta komedienner vänder och vrider Nisti Stêrk på frågorna om hur det var förr och resan fram till idag och frågar sig vilken riktning den svenska humorscenen tar sig i framtiden.

Genom Nistis värme och nyfikenhet lär vi känna både dåtidens och dagens stora komedistjärnor. Tillsammans skrattar vi åt gamla skämt och välbekanta ansikten.

Medverkande

Eva Rydberg, Birgitta Rydberg , Meg Westergren, Sissela Kyle, LIll Lindfors, Pia Johansson, Gina Dirawi, Anna Blomberg, Maria Lundqvist, Moa Svan, Ann Westin, Klara Zimmergren, Bianca & Tiffany Kronlöf, Shanti Rydwall-Menon Pernilla Hammargren, Therese Sandin , Hanna Dorsin, Emma Molin, Clara Henry, Zinat Pirzadeh, Annika Lantz, Sissela Benn, Yvonne Skattberg, Ami Hallberg-Pauli, Sara Young, Lill-Marit Bugge & Anna-Lena Brundin

Filmen är producerad av Stêrk Production för i SVT K Special och kommer att sänds den 8 mars kl 20.00 på SVT2.
Klicka här för att se filmen. Blott  Sverige svenska komedienner har 

 

standard

Zeynos Värld

19.03.2018

00000218000100000021800050000002180006000000218000200000021800030

 Stockholms stadsteater, Sopppteatern: Zeynos värld 

 

standard

”Mitt mål är att få folk att samarbeta”

7.03.2018
image.php

Nisti Stêrk, svensk-kurdisk komiker och skådespelare, fyller 40 år den 29 oktober.

Nisti Stêrk är skådespelaren som även är komiker, författare, programledare och filmfestivalchef. Oavsett vad hon gör är målet att föra samman människor och göra världen lite bättre.

–  Då är humorn det bästa sättet. För humor är inte bara roligt – det är allvar också.

Läs mer!

 

standard

Nyligen invigdes den fjärde Internationella Komedifilmfestivalen – Gala Magazine

7.03.2018
Screen-Shot-2017-11-09-at-11.42.58

Nyligen invigdes den fjärde internationella komedifilmfestivalen på biograf Skandia i Stockholm. Festfixaren Alexander Erwik hade bjudit in ett stort antal gäster från bland annat film, tv- och teaterscenen som minglade innan invigningen för vilken charmiga Nisti Sterk var konferencier. I år har man valt att bjuda in stjärnor från olika delar av världen.

Storstjärnor
Bland de besökande gästerna mötte vi storstjärnor som Branka Katic, från filmen Public Enemies med Johnny Depp; Libanons megastar Julia Kassar, som är välkänd och populär i hela arabvärlden; “Turkiets Hasse Alfredsson”, den folkkäre skådespelaren och Kathryn Sermak, den fascinerande kvinnan som arbetat och blivit nära vän med Hollywoodlegenden Bette Davis. Lisa Nilsson avslutade invigningsceremonin med vacker sång och därefter var det exklusiv förhandsvisning av hysteriskt roliga komedin ”All Inclusive” med , Liv Mjönes och Jennie Silfverhjelm i huvudrollerna.” skriver Gala Magazine.

För att se bilderna och läsa hela inlägget klicka här.