Nisti programledare för Alma-priset

p_ALMA_Bart-Moeyaert_Prisutdelning-Konserthuset_20190527_081_PRINT

Under måndagskvällen den 27 maj mottog den belgiske författaren Bart Moeyaert Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne inför ett fullsatt Konserthuset Stockholm. Priset överlämnades av kronprinsessan Victoria. I sitt tacktal betonade Bart Moeyaert vikten av att erbjuda barnen meningsfulla minnen.

− Det är förunderligt hur ord som du lär dig som barn kan etsa sig fast i minnet för alltid. Det visar också hur viktig sex-sju-åttaårsåldern faktiskt är. Det är ett faktum att något då kan etsa sig fast i minnet. Det är ett faktum att vi kan försöka ta chansen att etsa fast något av värde. Och det är ett faktum att det inte nödvändigtvis är den barnanpassade versionen (eller det som vuxna tror är barnanpassat) som är av värde, sa Bart Moeyaert.

Kronprinsessan Victoria överlämnade prisdiplomet som är illustrerat av Karin Cyrén och Maja Zetterberg. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind hyllade pristagaren i sitt tal:

− Det finns lika många barndomar som det finns människor som någonsin har levt. Och om vi inkluderar alla dagdrömmar, alla rädslor och allt önsketänkande så finns det ännu fler barndomar. Bart Moeyaert, du har visat oss så många olika barndomar.

Konferencier för prisutdelningen var skådespelaren Nisti Stêrk. Artisten Jason Diakité läste ett stycke ur Moeyaerts roman Brothers och sju unga statister gestaltade Bart och hans bröder som barn hemma vid köksbordet. Artisten Sarah Klang framförde låtarna Mind, Blue Bird och nyskrivna Heaven. Kvällens Dj var Choco Canel och trumpetfanfaren framfördes av Johan Lindeborg och John Axelsson.