Zeyno på Melodifestivalen 2017

20161207_163539 (1)

Nistis karaktär Zeyno gör comeback efter 10 år 

I 6 avsnitt ska Zeyno dela med sig av sina Mello-hemligheter.

Zeynos mello baseras  på föreställningen Zeynos värld som var en turnerande teaterföreställning (spelad 300 ggr). Strax efter det sändes Zeynos värld i SVT inför en bred publik (ca 1 miljon) på primetime och uppträdde även på Allsången 2007. Efter att ha turnerat land och rike lade Nisti ner Zeyno och bestämde mig för att hennes återkomst skulle var i rörlig bild. Nu gör hon comeback i Melodifestivalen 2017.

Info om inslaget

Zeyno äger en kombinerad kemtvätt och skrädderi och hon har genom åren arbetat upp sig. Alla Schlagerartisternas scenkläder lämnas till Zeynos skrädderi och kemtvätt. Zeyno berättar för oss hur allt började. Det var när Christer Björkman 1992 vann med låten ” Imorgon är en annan dag”. Han behövde marknadsföra sitt nya album och turnerade därför runt med låtarna. Vid ett tillfälle skulle han uppträdda på Tensta Marknad. Före showen åt han Tenstas berömda kebab från Gottgott-grillen. Han spillde sås på skjortan och visste inte vad han skulle göra. De tog honom akut till Zeyno. Med lite bikarbonat, ättika och klorin fixade hon Christers skjorta, den blev som ny (Vi får se Zeyno i en flashback fixa till skjortan.) Christer var så tacksam och skulle betala men Zeyno sa ”de lugnt kompis det är på mig. Jag bjuder och imorgon är en annan dag” och Zeyno börjar sjunga ett Mellopotpurri. Christer ser att denna kvinna är ett vandrande melodifestivallexikon och sedan den dagen är Zeyno och Christer bästisar och alla kläder går igenom Zeynos skrädderi och kemtvätt innan sändning.

Zeyno tvättar i stort sett alla artisters kläder, och har haft ett väldigt stort inflytande på framför allt kostymer, men också sånger och framträdanden genom åren. Hon är kompis med de allra flesta artisterna, som fortsätter tvätta sina kläder hos henne, hänger där och fikar, och ibland även hjälper till med att tvätta och sy kläder. Zeyno är oerhört insatt i Melodifestivalen och ESC (även om vi fokuserar mer på Mello än ESC), ner på verklig nördnivå. Zeyno älskar Sverige och allt svenskt. Hon lyssnar på svenska schlagers, har fredagsmys framför ”Så ska det låta”.

 

”Jag vill genom Zeynos ögon med en stor portion humor synliggöra en grupp som inte vanligtvis så ofta är med på TV: min mamma och alla andra mammor som har en annan etnisk bakgrund än svensk. Genom att titta på Sverige, svenskarna och svenskheten med andra ögon lyckas Zeyno charma gammal som ung och genom att återkommande koppla händelser till storslagna mellonummer fångar Zeyno även andra som normalt sett inte roas av Melodifestivalen. Genom Zeynos kronologiska Mellominnen får man en inblick i deras drömmar och berättar om hur det varit för dem att komma till ett nytt land. Att orka, kämpa, drömma och våga förverkliga sina drömmar i möjligheternas land. För vem berättar deras historia? Vem ser dem? Genom humor kan vi öppna upp många tankar och slutna hjärtan”, säger Nisti.

 

Category